Arvoseminaarin yhteistyökumppanina Osuuskauppa Arina

Arvoseminaarin yhteistyökumppanina sekä mukana tapahtuman mahdollistamisessa on Osuuskauppa Arina.

Arina on vaikuttanut Oulussa sekä Pohjois-Suomessa jo reilun sadan vuoden ajan. Arinan tarina lähti siitä, kun perheet yhdistivät voimansa, jotta yhä useampi voisi hankkia hyödykkeitä kohtuulliseen hintaan. Niinpä helmikuun 25. päivänä vuonna 1917, perustettiin oma osuuskauppa Oulun sekä Oulujoen alueelle. Ensimmäisen toimintavuotensa jälkeen Arinalla oli 546 jäsentä, 39 työntekijää, 7 myymälää, lisäksi jakelutoimintaa, leipomo sekä makkaratehdas.

Tänään omistajatalouksia oli jo yli 170 000 ja talouksissa yli 300 000 pohjoissuomalaista. Arinan reilussa 180 toimipaikassa omistajia palvelee noin 3 000 arinalaista, ja Arina tarjoaa ensimmäisiä työelämäkokemuksia vuosittain noin 1 000 nuorelle.

Arina on vaikuttanut Oulun alueen elinvoimaisuuteen ja vetovoimaisuuteen positiivisesti. Arina on 2000-luvulla investoinut Pohjois-Suomeen yli 600 miljoonaa euroa, kehittäen omistajatalouksien palveluja. Yritys huolehtii Pohjois-Suomen sekä pohjoissuomalaisten hyvinvoinnin kehittämisestä ja on mukana lukuisissa alueellisissa yhteisverkostoissa.

Vastuullisuuskumppaneita ovat niin Mannerheimin Lastensuojeluliiton tai Suomen Punaisen Ristin piirit ja osastot kuin lukuisat muutkin vapaaehtoisjärjestöt. Arina tekee paikallista ruoka-apuyhteistyötä ja jakaa Kannustajat-tukea lasten ja nuorten liikuntaa, kulttuuria ja yhteiskunnallista toimintaa.

Osuuskaupan vastuullisuus näkyy myös alakoulujen pihoilla osuuskauppojen, kuntien ja Palloliiton yhteistyöllä rakentamilla monitoimikentillä. Suomessa tällaisia Ässäkenttiä on sata ja niistä Arinan toimialueella Pohjois-Suomessa 23, mm. Oulussa Alakylän, Knuutilankankaan, Maikkulan, Oulunsalon ja Rajakylän kouluilla. Monitoimikentät ja niiden välineet mahdollistavat monipuoliset puitteet liikuntatunneille ja vapaa-ajan liikuntaan.

Oulun kaupungin ja Arinan visio hiilineutraalisuudesta kulkevat käsi kädessä, sillä Oulun Energia Oy ja Osuuskauppa Arina tekevät yhteistyötä hillitäkseen ilmastonmuutosta. Yhteistyössä on tarkoitus kehittää energiatehokkaita teknisiä järjestelmiä, joiden avulla voidaan hyödyntää kiinteistöjen hukkalämpöä Oulun Energian toiminnassa. Tämä on askel kohti tehokkaampaa lämmön hyödyntämistä ja hiilineutraalia energiantuotantoa.

Osuuskauppa Arinan osuustoiminnallinen tulos oli vuonna 2019 omistajahyötyinä ja ylijäämänä yhteensä 123,7 miljoonaa euroa. Arina paikallinen arvonluonti nousi vuonna 2019 lähes 245 miljoonaan euroon.

Lisätietoa www.arina.fi